Téma práce: Jarní smažené závitky
Slohový útvar: Popis pracovního postupu
Přidal(a): linhhhh
Ráda bych s vámi sdílela náš rodinný recept na jarní smažené závitky s naší tajnou přísadou. Je to pokrm, který nikdy nechybí na žádných narozeninových oslavách, oslavách Nového roku, výročí, ale ani na večeřích s přáteli. Každá rodina do nich přidává něco jiného, já vám ale zaručuji, že tyto závitky vám na talíři dlouho nevydrží.
Nejprve si připravíme všechny potřebné suroviny. Budeme potřebovat 2 kg vepřového mletého masa, 1 větší kedlubnu, 2 větší mrkve, 200 g sušených skleněných nudlí, 100 g sušených hub shitake, které jsou naší tajnou přísadou a dodají na našim závitkům jedinečnou chuť a vůni. Dále budeme potřebovat 1 svazek jarní cibulky, 2 větší cibule, 3 vajíčka, sůl a pepř na dochucení a 2 balení rýžových papírů na zabalení.
První věc, kterou musíme udělat, je to, že si namočíme nudle s houbami do teplé vody a dáme je stranou. Mezitím, kdy nám měknou nudle s houbami si oloupeme a nakrájíme kedlubnu s mrkví na nejtenčí nudličky, které se nám podaří. Cibuli si oloupeme a nasekáme na drobno. Jarní cibulku nakrájíme na plátky. Nudle s houbami scedíme a nůžkami nastříháme na menší kousky, a to samé uděláme s houbami. Všechny připravené suroviny předáme do větší mísy společně s mletým masem. Postupně vklepáváme vajíčka a dochutíme dle naší chuti. Celou směs následně důkladně umytýma rukama promícháme a necháme minimálně půl hodiny odležet, aby se nám spojily všechny chutě. Teď přichází ta těžší část, a tou je balení. Já vám ale zaručuji, že po zabalení pěti závitků v tom budete ,, profík‘‘. Nejprve nalejeme do mísy vlažnou vodu, do které budeme namáčet rýžový papír. Ten si poté vložíme na pracovní plochu nebo prkénko. Do první třetiny rýžového papíru dáme lžíci a půl náplně a zabalíme pevný závitek. Závitky následně stačí jen osmažit na větším množství oleje.
Pokrm nejlépe chutná se sladkokyselou omáčkou z rybí omáčky s nasekaným chilli a česnekem. Závitky lze podávat ve formě předkrmu nebo s uvařenými rýžovými nudlemi jako hlavní chod.
Hodnocení: neuvedeno