Téma práce: Mrkvová buchta s citronovou polevou
Slohový útvar: Popis pracovního postupu
Přidal(a): linhhhh
Recept na mrkvovou buchtu s citronovou polevou s tajnou ingrediencí
Chtěla bych se s Vámi podělit o náš rodinný recept s tajnou přísadou na mrkvovou buchtu s citronovou polevou. Tento recept se v naší rodině dědí z generace na generaci. Tento recept dostala každá dcera k osmnáctým narozeninám. A já bych se s vámi o tento rodinný recept ráda podělila. Vím, že někomu se kombinace zeleniny v moučnících nezdá, ale jednou tuto buchtu ochutnáte a zamilujete si ji!
Než začneme, tak si zkontrolujeme, jestli máme všechny potřebné pomůcky a ingredience. Bylo by opravdu nemilé, kdybychom v půlce pečení zjistili, že nám třeba chybí vajíčka, bez kterých by se naše buchta zajisté neobešla.
Na přípravu potřebujeme: 400 g mrkve, 150 ml oleje, dvě vajíčka, 150 ml mléka, 160 g cukru krupice, 280 g polohrubé mouky, jeden balíček kypřicího prášku, bez kterého by naše buchta nebyla tak vláčná a nadýchaná. Pro chuť a krásnou vůni, přidáme jeden balíček vanilkového cukru. Ujistěte se, že máte opravdu vanilkový cukr, který obsahuje skutečnou vanilku nikoli vanilínový cukr obsahující pouze syntetické aroma! A jako naše tajná přísada, která dodá naší buchtě šmrnc je čerstvě nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu. Nakonec můžeme do těsta přidat podle chuti, různé nasekané oříšky nebo dokonce rozinky.
Na jednoduchou citronovou polevu budeme potřebovat 9 polévkových lžic moučkového cukru a šťávu z jednoho většího citronu. Na vymazání plechu budeme potřebovat kapku oleje a trošku mouky.
Ze skříňky si také musíme vyndat dvě misky, jednu vetší, ve které budeme naše těsto míchat a druhou menší, kde si připravíme citronovou polevu. Dále budeme potřebovat kuchyňskou váhu, abychom měli všechny ingredience správně zvážené. Potřebovat budeme také pečicí formu, stěrku, sítko, struhadlo a mašlovačku na vymazání plechu olejem. Pokud máte ruční mixér tak si zajisté usnadníte práci, ale metličkou to hravě zvládnete také.
Než se do všeho pustíme, tak si nejdříve předehřejeme troubu na 180 C na horní i spodní ohřev. Vymažeme si pečicí plech olejem a poté vysypeme moukou.
Nejprve si nastrouháme mrkev a dáme je stranou. Poté si vyšleháme vajíčka a postupně přidáváme cukr a šleháme, dokud nám z vajíček nevznikne světlá pěna. Do směsi přidáváme olej a mléko a znovu zašleháme. Mouku s kypřicím práškem do těsta následně prosejeme abychom se vyvarovali případných hrudek a nečistot. A těsto šleháme do té doby, dokud naše těsto nebude hladké. Do vzniklého těsta postupně vmícháváme nastrouhanou mrkev, a nakonec přidáme naši tajnou ingredienci, popřípadě i nasekané oříšky a rozinky. Těsto následně vylijeme na předem připravený pečicí plech a pečeme v předehřáté troubě 30–45 minut. Mezitím co se nám buchta peče, tak si připravíme naši citronovou polevu, kterou máte hotovou do tří minut. Stačí smíchat moučkový cukr s citronovou šťávou do hladké konzistence bez hrudek. Po upečení, vyndáme hotovou buchtu z trouby a necháme vychladnout, a nakonec potřeme citronovou polevou.
Tento moučník se náramně hodí ke každé příležitosti a každý si ho stoprocentně zamiluje.
Hodnocení: neuvedeno