Téma: Letní závitky
Slohový útvar: Popis pracovního postupu
Přidal(a): Lukáš Tesař
Příprava letních závitků
Letní závitky považuji za jedno z mých nejoblíbenějších jídel a když si na ně jen vzpomenu, mám plno chutí si je připravit. Celá příprava je poměrně náročná a zdlouhavá, ale stojí to za to.
Na samotné závitky je potřeba: tenké rýžové nudle, rýžový papír, krevety či krabí tyčinky, zralé avokádo, mrkev, okurku, ledový salát, bílou ředkev a jarní cibulku. Rýžové nudle necháme vařit, dokud nebudou měkké. Zeleninu si nakrájíme na tenké plátky a ledový salát oddělíme na jednotlivé listy. Jarní cibulku očistíme, s kouskem zelené natě překrojíme na čtvrtky, z těch poté odlupujeme, co nejtenčí plátky. Mrkev si na cedníku spaříme. Poté do předem připravené horké vody vložíme krevety s krabími tyčinkami a necháme chvíli povařit. Nudle scedíme a na chvíli je položíme do studené vody.
Všechny připravené suroviny přemístíme do různých misek, abychom měli všechno na balení závitků po ruce. Připravíme si ještě jednu misku s vodou. Na pracovní plochu si položíme rýžový papír, který asi na pět vteřin vložíme do připravené misky s vodou, aby změkl. Musíme pracovat rychle, aby se rýžový papír nezačal trhat. Na rýžový papír položíme kousek listového salátu, přidáme svazeček rýžových nudlí, zeleninu, kterou jsme si připravili a krevety nebo krabí tyčinky. Pokud jsou suroviny nakrájeny dostatečně najemno, vznikne úhledná hromádka, kterou do placky zavineme.
K závitkům se podává i vynikající omáčka, na kterou potřebujeme: 3 lžíce arašídového másla, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce medu, 2 lžíce vody, ½ limetky, ½ lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru a ½ utřeného česneku. Na omáčku smícháme všechny ingredience tak, aby se všechny chutě spojily. Nesolené buráky nasekáme nahrubo a ozdobíme dip.
Tento recept je sice časově náročný, ale není příliš složitý. Je velmi lehký, tím že je připraven z čerstvých surovin a nesmaží se. Pokrm se dá podávat k večeři nebo jako pohoštění pro návštěvu.
Hodnocení: 1 = výborně