Téma práce: Příležitostní oběd
Slohový útvar: Popis pracovního postupu
Přidal(a): R. Novakova
Osnova:
- 1) Příležitost
- 2) Studené pokrmy
- 3) Hlavní jídlo a polévka
- 4) Dohotovení jídla a servírování
- 5) Zhodnocení oběda
Můj taťka má dnes narozeniny. K této příležitosti jsem se rozhodla uvařit oběd a pozvat na něj všechny příbuzné. Jako předkrm budou šneci z listového těsta. Polévka bude hráškový krém s krutony. Hlavní jídlo bude grilovaná panenka se smetanovými bramborami. Jako dezert udělám štrúdl s jablky. K pití bych chtěla připravit citronovou limonádu. Zapneme troubu na 200°C, aby se předehřála.
Nejprve začneme štrúdlem, kvůli vychladnutí. Listové těsto si rozválím a posypu strouhankou. Oloupu a nastrouhám 5 jablek, poté je vložím na listové těsto a posypu cukrem a skořicí. Zamotám do nohavice, potřu rozšlehaným vajíčkem a propíchám vidličkou. Vložím na plech a dám do trouby. Nyní si oškrábu brambory na hlavní chod a nakrájím je na plátky. Vložím je do skleněného pekáče, posolím, okmínuji a zaliji smetanou. Mezitím, co se brambory pečou, začneme připravovat předkrm, aby nám stihl vychladnout. Opět si rozválíme listové těsto, které potřeme kečupem a na něj položíme plátky sýra a šunky. Ještě nemůžu zapomenout na oregano a bazalku, kterými posypu listové těsto i se sýrem a šunkou. Srolujeme do nohavice a nakrájíme na plátky, které potom rozložíme na plech s pečicím papírem. Poté potřeme vyšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky. Když se nám vše peče, začneme připravovat limonádu. Nakrájíme citron, který vložím do džbánu s vodou. Tím je pití hotové. Zkontrolujeme brambory a promícháme je.
Po 20 minutách je štrúdl hotový, stejně tak jako šneci. Oba plechy vyndáme na mřížku a necháme vychladnout. Začnu připravovat polévku. Do hrnce vložím mražený hrášek a naliji vodu, nechám to vařit cca 10-15 minut. Mezitím připravím pánev, do které dám kousek másla a kapku oleje. Panenku osolím a opepřím, počkám, až bude pánev rozpálená. Poté do ní vložím maso, aby se zprudka opeklo a zatáhlo. Poté vidím, že se mi voda vaří, a ztlumím vařič, osolím a přidám polévkové koření. Vařím tak dlouho, dokud nebude hrášek měkký. Maso z pánve přendáme do alobalu s česnekem a plátkem másla, zabalíme a vložíme na plech a do trouby dopéct zhruba 10 minut. Ještě nakrájím chleba a vložím na pánev s máslem a nechám opéct.
Zbývá mi chvilka času, tak prostřu stůl a dám na něj květinu, skleničky na limonádu a základní příbory, ještě nesmím zapomenout na nalití limonády. Stůl je prostřený a opět se vrátím k dohotovení polévky, kterou rozmixuji a přecedím přes síto. Potom vyndám krutony z pánve a dochutím polévku, kterou ještě zaliji smetanou, a polévka je hotová. Vypnu troubu, vyndám z ní maso a brambory a můžu začít servírovat. Šneky přendám na malé talířky a podávám. Až dojedí, odnesu talíře a začnu nalévat polévku a nakonec dám navrch krutony a podávám. Stejně tak to udělám i s brambory, které vložím na talíř, panenku vyndám z alobalu a nakrájím na plátky, které položím na talíř a poliji výpekem z masa. Po hlavním chodu, který mi pochválili, nandám na talíř štrúdl, pocukruji a podávám.
Jídlo mi všichni pochválili a vše se mi vydařilo. Tento oběd jsem si užila, nejen kvůli vaření, které jsem si zkusila, ale také proto, že jsem tímto obědem chtěla udělat radost taťkovi, kterému chutnalo asi nejvíce.
Hodnocení: 2 = chvalitebně