Palačinky – popis pracovního postupu

Proč nejde kopírovat? 💾 Stáhnout materiálVIP členstvíNahlásit chybu/nízkou kvalitu

sloh

 

Téma: Palačinky

Slohový útvar: Popis pracovního postupu

Přidal(a): Vojtěch

 

Osnova:

  • Úvod
  • Ingredience
  • Nářadí
  • Příprava těsta
  • Smažení
  • Servírování

 

Palačinky

Než začneme vařit palačinky, musíme si zkontrolovat, zda máme doma všechny potřebné ingredience i veškeré vybavení. Dále si musíme uvědomit pro kolik strávníků budeme vařit. Já budu vařit pro moji rodinu, takže nám postačí suroviny na čtyři porce.

Na pracovní stůl si připravíme: Čtyři domácí vejce, které nám dodají krásně žlutou barvu palačinek, tři lžíce cukru, jeden litr mléka, hladkou a polohrubou mouku o hmotnosti půl kila, jednu špetku soli a jako poslední řepkový nebo slunečnicový olej na smažení.

Určitě nesmíme zapomenout připravit naše vybavení: Potřebovat budeme plynový sporák nebo indukční desku, pánev na smažení, lžíci, měrku na odměření mléka, mísu na smíchání těsta a šlehač ruční nebo elektrický.

Těsto smícháme v kuchyňské míse. Jako první vložíme čtyři domácí vajíčka, které předem zkontrolujeme, zda nejsou zkažená. Odměříme tři lžíce cukru společně s jedním litrem mléka a vložíme do mísy. Vezmeme si kuchyňský šlehač a vše vyšleháme. Určitě tam nemáme ještě všechny suroviny, takže přidáme hrubou a hladkou mouku půl napůl o hmotnosti půl kila a špetku soli. Teď musíme vzít znovu šlehač a znovu promíchat do konzistence, která nebude příliš řídká ani hustá, jednoduše tak akorát.

Dostaneme se do fáze, kdy máme naše těsto hotovo a můžeme jít smažit. Rozpálíme pánev, na kterou předem nalijeme trochu oleje. Teď už stačí vzít jen naběračku a nabrat tolik těsta, jak hodně budeme chtít tlusté palačinky. Já a moje rodina máme rádi tenké, tak podle toho zvolím množství. Palačinku kontrolujeme ze spodní strany, až bude jasně žlutá můžeme ji obrátit, a to naběračkou nebo jako profíci v MasterChef vyhozením do vzduchu kdy palačinka udělá salto vzad a přistane syrovou stranou na pánev. Až bude žluťounká i z druhé strany vyndáme ji naběračkou z pánve.

Po dokončení konečně naší poslední palačinky se dostaneme k tomu nejlepšímu, a to že můžeme jít servírovat. Palačinky podáváme s marmeládou, čokoládou, s cukrem a skořicí, se šlehačkou, klidně i suché prostě podle naší libosti nebo preferencí rodinných strávníků.

Recept na palačinky jsem si vybral z jednoho důvodu. Je to totiž asi nejjednodušší recept z mého pohledu anti kuchaře.

 

Hodnocení: 1/2 = výborně/chvalitebně