1984 – rozbor díla k maturitě (7)

rozbor-díla

 

Kniha: 1984

Autor:  George Orwell

Přidal(a): Ellie

 

 

O autorovi: George Orwell

George Orwell, vlastním jménem Eric Arthur Blair, se narodil v roce 1903 v Indii a zemřel 1950 v Londýně. Byl slavný novinář, esejista a spisovatel.
Orwell se narodil v Indii, která tou dobou spadala pod Britské Impérium, ale již jako jednoletý se dostal do Anglie, kde vyrůstal s matkou poblíž říčky Orwell- odsud jeho pseudonym. Vystudoval prestižní střední školu, ale vysokou mu rodiče nemohli zaplatit a tak šel pracovat pro Indickou imperiální policii v tehdejší Britské Indii. Zde začala jeho nenávist k imperialismu (kniha Barmské dny-vydané až 1934).
V roce 1927 se vrátil do Anglie a pracoval jako novinář, žil s chudinou na ulici (Kniha Na dně v Paříži a v Londýně) a nakonec se stává socialistou a antifašistu, které otevřeně kritizuje ve svých článcích. V roce 1936 se účastní Španělské občanské války, avšak druhé světové války se již neúčastnil kvůli tuberkulóze, které nakonec v roce 1950 podlehl. Těsně před svou smrtí však ještě stihl vydat své nejznámější dílo 1984.

Díla: Farma zvířat (1946) a 1984 (1949); dále pak Nadechnout se, Farářova dcera, Barmské dny atd…

 

O díle: 1984

Napsáno v roce 1949. Kniha je antiutopickým dílem, vydaným na konci roku 1949 v Londýně. Dílo popisuje fungování v absolutně totalitním státě, kde se svobodné myšlení stává trestné. V knize se promítá autorovo levicové smýšlení a odpor k totalitním režimům (hlavně pak Leninismu v SSSR). Čerpá se svých zkušeností a vzpomínek a snaží se do knihy promítnout, kam až může situace zajít, nenastane-li změna. Asi největší slávu zažila kniha v 80. letech, kdy se stala jednou z nejvydávanějších knih i přesto, že byla režimem zakázána. Lidé ji tajně šířili přes kopíráky a při troše štěstí přes cyklostyly. Ani dnes není lehké ji sehnat, protože každý dotisk je okamžitě lidmi rozebrán. Kniha byla zařazena mezi nejčtenější a nejvlivnější knihy 20. století.

 

Obsah:

Hlavním hrdinou románu 1984 je Winston, člen vnější Strany v Oceánii, jehož prací je přepisování minulosti tak, aby to odpovídalo současné ideologii. Jednoho dne začne Winston uvažovat, zda je v Oceánii vše v pořádku a dostane spontánní nápad, že si začne psát deník. To samo o sobě byl Ideozločin, at už by onen deník napsal či nikoliv. Nejprve tápe a neví co psát a komu tento deník píše, ale pak se rozhodne, že jej věnuje O‘Brianovi, o němž má pocit, že je též proti Straně. Celou knihou se též proplétá příběh Winstona a Julie, ze kterých se stanou milenci, čímž si podepsali ortel smrti, kdyby se na to přišlo. Tajně se scházejí a tajně věří v převrat. Jednou je osloví O‘Brian a zasvětí je do odboje proti Straně. Oba mu slíbí věrnost, ale později jsou chyceni a zjišťují, že byli vlastně celou dobu sledováni Ideopolocií a že i O’Brian je její součástí. Oba jsou posláni na Ministerstvo lásky, kde jsou mučeni a nejrůznějšími taktikami převychování, dokud neztratí sami sebe a nezačnou milovat Velkého bratra. To se Straně nakonec povede a Winston umírá s pocitem lásky k Velkému bratru.

 

Charakter postav:

  • Winston: Je ústřední postavou knihy. V hlavě se mu zrodí myšlenka psát si deník (ideozločin) a postupně zjišťuje,jak to v jeho zemi vlastně chodí. Stává se pro stranu nebezpečný, protože projevuje známky individuálního myšlení.
  • Julie: Členka strany, která se stejně jako Winston zaplete do bojkotu proti straně. Na oko jásá s davem, ale uvnitř porušuje téměř všechna pravidla.
  • O’Brien: Člověk, který je ukázkovým příkladem člověka ovládajícího doublethink. Je krutý a nelidský a přeci je samotnou obětí obdivován pro svůj dokonalý charakter a lidskost.
  • Velký bratr: Je absolutní diktátor, jehož cílem je držet zemi v trvalé válce,aby lidé měli stále strach a nemysleli na radovánky.
  • Strana: Strana hlídá každý krok a každou myšlenku, k tomu jí dopomáhají snímače ve všech obrazovkách v zemi, díky kterým vás mohou sledovat i doma, a také donašeči, kterých je spousta, hlavně mezi dětmi, kteří jsou již od mala vychováváni stranou a udaly by i vlastní rodiče.

 

Období/směr:Anglická literatura 20.století

O období:Doba, ve které se svět teprve vzpamatovává z války, která je ještě velmi nedávná, což se odráží samozřejmě i v literatuře.

Současníci autora:Edward Morgan Forster, David Herbert Lawcence, Graham Green, William Golding

Kdo ovlivnil autora/koho ovlivnil autor?Autor byl ovlivněn především dobou ve které žil a on sám ovlivnil spousty lidí v době následné( okolo 89), kdy byly jeho knihy jedny z nejčtenějších a nerozšiřovanějších.

 

Jazykové prostředky:

  • Vaporizace: Totální vymazání člověka ze světa. Zničení všech záznamů o tom, že onen člověk kdy existoval.
  • Doublethink: Neboli dvojí myšlení. Člověk věří dvěma pravdám najednou i přesto, že se ony dvě pravdy vzájemně vylučují. Doublethink slouží ke kontrole myšlení. Člověk, který ovládne doublethink poté věří všemu, co u Strana řekne i přesto, že je to v rozporu s jeho rozumem. Strana přece nikdy nelže.
  • Newspeak – jazyk, který nahradí běžnou angličtinu. Jediný jazyk, jehož slovní zásoba se rok od roku zmenšuje. Například v Neawspeaku neexistují protiklady, synonyma atd. Není to přece potřeba. Proč by mělo existovat slovo svoboda, když jeho podstata neexistuje.
  • Ideozločin – Zločin lze spáchat nejen činy, ale také pouhou myšlenkou, která je namířena proti Straně. Ideozločin je trestán smrtí. V boji proti němu pomáhá i Newspeak, protože ten už nebude obsahovat žádná slova, z nichž by mohl v lidské hlavě vzniknout nekalý úmysl proti straně. Lidé toho zkrátka nebudou schopni.

 

Poznámky:

  • „ Kdo ovládá přítomnost, ovládá minulost, kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost“
error: Stahujte 15 000 materiálů v rámci našeho členství nebo v online kurzech.